Motivation och målsättning i träning

Jag är en tävlingsmänniska. Det skulle du kanske inte tro, du som känt mig ett tag. Eller så ler du bara nu och tänker “det visste jag väl”. Jag förstår förvirringen, och anledningen till det är att jag vill bara tävla om jag kan vinna. Har jag inte en chans så skiter jag i det. en annan viktig faktor är förstås att det måste kännas värt det, all tid och alla eventuella uppoffringar det krävs för att jag ska kunna vinna. Detta är något jag omedvetet reglerar oavsett om det gäller studier, jobb, eller sport/ träningsprestationer.

Efter helgen som varit nu har en önskan om att få tävla på en fitness-scen bara blivit större, men ett mål som satts upp tidigare i år känns inte lika bra längre. Jag kontaktade Team Partner efter att min vän Fredrick som tävlat i Athletic Fitness (AF) tipsat om att det är klubben man vill vara i om det gäller AF.

AF har länge appellerat mig då jag tycker det är fantastiskt den prestation det krävs på själva tävlingsdagen. Det är styrkemoment, av det jag skämtat om tidigare, är de djävligaste momenten du kan tävla i; Chins, rodd i romaskin och dips. I tillägg är det bedömning i symmetri, med lik posering som i Body Fitness (BF), dock utan bling, sko och T-walk.

Mitt mål är alltså att träna upp till en styrka att klara av styrkemomenten i AF. Tar det ett år, eller två? Jag vet inte, men jag ska nå det. Jag fick förslaget om att tävla i Bikini Fitness (BiF) först, nu till hösten. Anledningen till förslaget var att få testat på en tävlingsdiet, och grenen valdes utifrån den fysik jag har – för lite muskelmassa för att tävla i Body Fitness (BF). Jag hade fram tills dess väldigt lite kännedom om grenen BiF. I Sandefjord och Oslo GP har jag därför fått lära mig mycket mer om denna.

Poseringen i BiF  är helt skild från AF och BF, den är mer “modellaktig” och spelar inte på muskelsymmetri utan kurvatur och feminin framtoning. I tillägg kräver grenen mycket bling, skor, smycken, glittrig bikini, naglar, ögonfransar, hår, allt. Utövarna bedöms på hudton, skönhet, utseende av hälsa, “lagom” mycket muskler – vältränad kropp, femininitet, scenframträdande och den som har allt detta på plats gör det bäst. I mitt förra inlägg luftade jag lite mina tankar om att detta inte känns som en sport på samma sätt som BF eller AF men jag förstår att grenen skapats för tjejer som vill tävla i sunt leverne och med låg tröskel.

BiF lockar mig inte lika mycket som AF. Jag hade kunnat göra det för att känna på scenen, men min själ ligger inte i det – och då tappar jag istället motivation för träning. Jag blir stressad över att jag bara har 2 månader på mig att bygga mer massa, och sen måste gå på en tävlingsdiet. Jag blir stressad över poseringen i BiF och när inga av mina värderingar ligger i den tävlingsgrenen är jag rädd att jag heller inte skulle göra det bra, då scenframträdande och utstrålning på scen väger tungt i bedömning. “Har jag inte en chans så skiter jag i det.” …

Topp 3 Athletic Fitness Damer i OGP 2015. Bild: Treningsforum.no
Topp 3 Athletic Fitness Damer i OGP 2015. Bild: Treningsforum.no

Därför går nu tankarna mot att istället bygga 9 månader till och starta en diet i årsskiftet för att tävla i AF till våren 2016. Jag blir tryggare när jag tänker på det. Ja, det är en större utmaning och ja – det är en större risk att jag inte klarar det. Men mina värderingar i det känns rätt och det känns mer mig. Träningen känns på en gång mycket roligare igen. Mycket mat, mycket träning och jag ska bli mycket starkare 🙂

Bikini Fitness och prestation

Efter en hel lång dag av brunfärg, muskler och minimala kalsonger och bikinis blir kroppar rätt avdramatiserade. Det är en fitnessbubbla. I Sandefjord fick jag se hur ting går till bakom scenen och det är extremt hur nakenhet avdramatiseras. Folk springer runt utan eller i minimala kläder, får färg på sig av en eller två team-medlemmar, samtidigt som de äter och fixas inför scenen.

Om vi spolar tillbaka lite. Detta är individer som ägnat sig åt målinriktad styrketräning med planlagd progression i flera års tid. De har mer eller mindre även haft en planlagd kost att följa denna progression på vägen mot framgång. De har slitit av muskler i olyckliga tillfällen i gymmet, de har övertränat, de har blivit sjuka och de har återhämtat sig. De allra bästa i dessa grenar, är de som funnit balansen och förstår dynamiken mellan träning, kost och återhämtning.

För ett par år sedan kom en ny gren till Skandinavien; Bikini Fitness. Denna gren har blivit extremt populär på grund av den låga tröskeln det är att tävla. Bikini har också blivit högst omtalad då många menar att det krävs för lite muskler till att tävla i grenen och den enbart handlar om sexualisering och för unga tjejer att visa upp sig själva.

 

Bild från Treningsforum.no
Bild från Treningsforum.no

Under Oslo Grand Prix igår gjorde VG TV (Norsk dagstidnings TV) och andra nyhetskanaler, repotage om tillställningen. Det diskuterades en hel del om Bikini Fitness som var den sista grenen att få tävla igår, över 100 deltagare var anmälda till grenen, från tjejer kortare än 163 cm till de som är längre än 172 cm.

Idag såg jag denna debatt som rör sig om Bikini Fitness.

http://www.vg.no/nyheter/innenriks/trening/personlig-trener-unge-jenter-maa-ikke-sammenligne-seg-med-fitnessutoevere/a/23432494/

http://www.vgtv.no/#!/video/110761/debatt-er-bikini-fitness-ren-seksualisering

Det blir tydligt en krock mellan dagens mainstream media och den lilla fitnessbubblan jag nyss omnämnt. Therese Fostervold Mathisen är 38 år, tidigare Athletic Fitness utövare, näringsfysiolog och skriver på en doktorgrad om ätstörningar. Christina Fjære är 25 år, Norges första världsmästare i Bikini Fitness, personlig tränare och aktuell Bikini Fitness utövare.

Jag tror både Therese och Christina förstår varandra och håller med varann om det mesta här. Problemet är när det ska förklaras för en mediakanal som VG, och allt kommer inte fram.

Om Bikini FItness är det som förstör unga tjejer och skapar ett dåligt förhållande till mat och träning? Kom igen, vad förstör då medias framställning av tjejer, modeller och i mans-magazin samt pornografin? Där har du något som appelerar till mainstream, det är något som syns varje dag i media och i butiker. Bikini Fitness pågår i “bubblan” och ägnar sig åt ett x antal (2-5) tävlingar på våren och lika många på hösten. De som blir “bitna av bacillen” är ofta tjejer i 20 – 35-års ålder som kommit igång med gott kosthåll och träning och börjar se resultat, vill sätta sig ett mål och nå det målet utan att kalla sig för kroppsbyggare eller använda illegala preparat. En tävling för en något extremt sund livsstil helt enkelt.

Jag håller med Christina att tröskeln för att få tävla i Bikini borde höjas. Mer uppfölning från tam och coacher innan tävling och högre krav från NKF om vad som ska till för att få ställa sig på scenen. För att det ska få bli kallat sport borde krav som x antal år av styrketräning, och varför man valt att tävla ha en betydning. Det borde också göras en fysisk bedömning om man är redo för scenen i förhållande till posering och mängd muskler och fettprocent samt sunt leverne.

Om Bikini Fitness (inkluderat alla utövare, Instagramkonton, medias framställning osv) skapar ätstörningar? Otroligt svårt att svara på, jag har kommit i kontakt med många som tidigare hade ätstörning men som kommit ur det genom att ta en PT-utbildning eller tävla i Fitness just för att de nu förstår förhållandet mellan näringsrik och mängden mat, till rätt mängd träning och vila. Jag har också pratat med många inom Fitness som skämtar om att de är extrema och får frågor på jobb var och varenda dag om det de äter. De kan också äta godis en lördag, eller äta bullar på kontoret. Men de hänger inte upp samma värderingar i orden “mys” eller “fira” att det ska ske med onyttig mat eller alkohol. Är det så fel det?

Jag håller med Christina att Bikini Fitness-utövare måste ta sitt ansvar och visa hela historien i media. Bilder från scenen läggs ut, med brunbrända, översminkade, smala tjejer i små bikinis, ögonen och smyckena glittrar. Nej det är inte allt. Det är EN till fem dagar per säsong de ser ut så. Resten av tiden jobbar eller studerar de, de äter sunt, de tränar nästan varje dag och de skapar sig en sund vardag med normal fettprocent. Detta måste också visas på Instagram, övrig social media och i MEDIA framför allt, om vi ska fortsätta prata om detta.

Livsstilen är inte för alla. Vissa gör det mer för yttre bekräftelse, uppmärksamhet och osäkerhet, andra gör det för prestation, målsättning och mestring.

Vinnare i Bikini  Fitness i Oslo Grand Prix +172, 2015. Bild: Treningsforum.no
Vinnare i Bikini Fitness i Oslo Grand Prix +172, 2015. Bild: Treningsforum.no

Ska sägas att jag inte är en stor fan av Bikini Fitness, jag ser att grenen har mycket mer att ge och jag tror idrottsförbunden och kroppsbyggarförbunden har mer att säga om att forma den här grenen. Jag känner många fantastiska tjejer som tävlar i denna gren, och jag ser vilken dedikation, diciplin och dröm som står bakom deras resa mot scnenen.

Fitness family

Efter ännu en fantastisk helg med min Fitness Family (börjar förstå det uttrycket nu) sitter jag igen med mycket tankar om sporten i sig och alla meningar omkring den. Jag skriva så får vi se vart jag landar, kanske blir fler än ett inlägg. (det blir 2..)

Först och främst, fitness family, mina vänner som alla intresserar sig för området träning, kost och hälsa samt prestation, diciplin och målsättning. Ingen nämnd, ingen glömd. Men vissa entrade denna resa med mig för tre år sedan, i källargymmet på Odenplan. Andra har jag funnit via min utbildning hos AFPT, och ännu fler sen jag mötte Team Partner och träffat fler på både Sandefjord Open och Oslo Grand Prix denna vår.

Sandefjord
Gänget runt Kjersti. Team Partner. Bild: Anette Marie Antonsen

Varför de här människorna snabbt blir så viktiga för mig har mycket att göra med den respekt man visar för varandra. Genom “extrem” träning och kosthållning, genom gemensam målsättning och önskan om optimal prestation finner man gemensamma nämnare. Ödmjukheten och respekten för varandra blir då en nyckel.

När träningspasset blir så mycket bättre för din vän pushar och coachar dig igenom det, både mentalt och fysiskt, och du gör detsamma för denne. När ens gemensamma önskningar om att inte slå runt på byen just denna kväll, men en god middag och spännande samtal är mer än nog. Förståelsen för en annan när han/ hon går så långt in på sin tävlingsdiet att man vill göra allt för att underlätta denne persons liv. De genuina lyckönskningar man ger varandra, trots att man ska stå på samma scen i samma klass om bara ett fåtal minuter..

Härliga AFPT-gänget. Foto: aykan_oslo på Instagram
Härliga AFPT-gänget. Foto: aykan_oslo på Instagram

Gemensamma värderingar och personlig insikt kommer med den här livsstilen. Jag måste tro att just den insikten i sig själv, gör att man förstår andra bättre och blir en bättre partner, förälder, kollega och vän också. Värderingar är väl mycket det som skapar en familj? Det här är en fitnessfamilj, där alla vill varandra väl.

PT Anna

Så har båda resultaten från den praktiska och teoretiska examen i PT-utbildningen trillat in med goda besked att jag är godkänd på båda och kan titulera mig Personlig Tränare om jag vill. Det är i och för sig vem som helst som får titulera sig PT om de vill…men jag kan göra det med gott samvete, hehe.

Så efter 220 timmar, 10 helger, timvis med läsning hemma och ett x antal timmar träning senare har jag ett otroligt härligt gäng nya vänner och en kunskap för livet. Inte illa!

Anatomi, fysiologi, träningslära styrka och uthållighet, teoretiskt och praktiskt, olympiska lyft, baslyft, biomekanik, näringslära, skador och rörlighet, individualisering, mental träning, coaching och sälj…

Långa dagar och sena kvällar med nyfunna vänner som delar mitt största intresse. Vi har diskuterat, skrattat, lekt, studerat och tränat. Hjälpt varandra förstå och bli bättre.

Jag är helt säker på att jag under den här kursen funnit vänner för livet och en gedigen grund att stå på när det kommer till att lära mig ännu mer om kost, träning och hälsa!

AFPT
AFPT

afpt_fb_logo tommelopp

2014: första halvåret

Januari

Efter ett knall bra nyttårsfirande på Bislett startade 2014 med dunder och brak. Nejdå, januari var faktiskt ganska lugn. Ett par jobbevent och jag hade bra snurr på rekryteringen och planeringen inför året i mitt jobb.

Firade M’s födelsedag. Träningen gick på rutin men det var egentligen inget speciellt som hände mer där.

Februari

Fortsatte året i ett jobbspår och åkte till Göteborg och Chalmers på mässa i starten av februari. Vårens utvärderingar startade i slutet av månaden.

Spenderade en helg i Stockholm med M och vänner. Träningen var inte prioriterad men jag kom iväg till gymmet ett par gånger i veckan.

Charm
Charm

Mars

Slet med en förkylning som inte ville ge sig och var hemma från jobb i omgångar på grund av sjukskrivning. Akut luftvägsinflammation om jag minns rätt. Ingen rolig historia. Var till Trondheim och höll intervjuer och event.

Event i Trondheim
Event i Trondheim

Mamma och pappa hälsade på en helg, tyvärr var jag då fortsatt ganska dålig och hade svårt att hänga med runt i stan. Behöver kanske innte ens nämna att träningen blev väldigt lidande i mars.

Myskväll med Sara
Myskväll med Sara

 

Pappa och mamma
Pappa och mamma
Genomförde min andra juicedetox
Genomförde min andra juicedetox

April

I starten av april vankades företagtes vårkonferens, denna gång i oförglömliga Alperna och Alpbach. Jag beslutade mig för en nykter konferens till följd av en ostadig mars hälsomässigt.

Alpbach
Alpbach
Spa i Alpbach
Spa i Alpbach

Spenderade helgen före påsk i Enköping med nära och kära. Påskhelgen spenderades i Hemsedal med M och vänner. Åkte slalom för första gången i mitt liv, efter att ha tagit en 90 min kurs 🙂 Gick på visningar och beslutade mig för att flytta ut ur kollektivet till ett eget bo.

Jag och M i Hemsedal
Jag och M i Hemsedal

Maj

Jobbet rullade på och vårens sista och sommarens event planerades och genomfördes i full fart. Vi flyttade till nya kontor mitt på Karl Johan och Egertorget.

Netlights nya kontor
Netlights nya kontor
Jobbar på gamla balkongen
Jobbar på gamla balkongen

Spenderade 17 maj i Stockholm med bästa väninnans möhippa. Planerade att ta tag i träningen igen mer seriöst men behövde stöd och sökte mig till olika coacher. Beslutade att gå PT-utbildning med AFPT under hösten. Flyttade till eget krypin efter att ha bott i kollektiv sen jag flyttade till Oslo. Här bor jag fortsatt och trivs hur bra som helst! Byggde vidare på min tatuering också 🙂

Möhippa i Stockholm
Möhippa i Stockholm
Brud och tärnor
Brud och tärnor
Trollsländor
Trollsländor

Juni

IT-Oslo börjar gå långsammare men vi passar på att träffa många studenter som gör sina internships i Oslo på sommaren. I tillägg till en del spännande event. Fartfylld juni!

Edge Student Edition
Edge Student Edition

Träffar Ellen som går med på att skräddarsy ett kost- och träningsschema till mig. Kör igång med detta sista veckan i juni. Är brudtärna på bästa väninnans bröllop i Enköping. Bara dagarna innan blev mormor riktigt dålig och opererades strax därefter. Jag blev väldigt sjuk och låg hemma i Enköping med 40 grader feber en halv vecka.

Brudparet
Brudparet
Tärna
Tärna
Starten av mitt träningsår på riktigt
Starten av mitt träningsår på riktigt

Utbildning och stress

Ville bara posta en kort update kring utbildningen, vi har nu gått över halvtid med den femte helgen och det går egentligen alldeles för fort. Jag har fått flera nya fina vänner som jag aldrig förmodligen hade träffat annars. Jag har skrattat så många fler gånger än vad jag annars hade gjort utan dessa helger. På det hela taget är jag självklart helt nöjd med att jag vågade ta steget och investeringen i den här PT-utbildningen med AFPT.

Fina folk <3
Fina folk <3
PT-helg 4
PT-helg 4

I övrigt i mitt liv har det varit mycket stress i det sista. Kroppen har ständigt varit på högvarv, ryggen och nacken värker direkt och jag har fått svårare att sova på natten. Typiska stresssymptom för mig. När jag får nack- och ryggont beror det allra oftast på just stress. Sköter jag sömn, kost och träning och lagom mycket jobb, så mår jag helt fint.

Så vad gör jag? Förra veckan tränade jag ett helkroppspass en dag och stretchade resterande av dagarna. en variant av deload om man vill kalla det det. Jag åt som vanligt och passade på att sova och skratta lite extra. Denna vecka är jag tillbaka med samma mängd träning men lite annat upplägg, en riktig motivationsboost! Försöker ha med mig någon när jag tränar så blir det extra roligt. I tillägg ska jag boka tid hos fysioterapeut för att få låst upp lite stressknutor i ryggen.

ryggtavla stretchanna annaaykanstretch

Må gott!

Madrid

Sista dagen på min semester i somras bokade jag en resa till Madrid för att se min PT Ellen tävla i Body Fitness på Arnold Classic Europe. Jag ville inte åka själv så jag köpte två biljetter och skrev min väninnas namn på den andra. Sen frågade jag om hon ville följa med…

Sara passade på att fylla 25 år när vi var där och jag passade på att inhämta massvis med inspiration från ACE 2014.

Det visade sig att jag hade bokat en lägenhet som låg på sjätte våningen med egen ca 15 kvm terass och stort badrum, sovrum, vardagsrum och kök. Det låg dessutom mitt i stan!

Efter att snabbt ha bytt till sommarkläder på fredagen när vi anlände begav vi oss ut på Madrids gator för att finna mat. Vi åt dålig tapas på ett turistställe och firade ankomsten. Vi promenerade runt i det fina vädret, sol och 24 grader, och båda uppskattade verkligen Madrids stil. Fanns supermysiga gator, palats och kloster, slott och diverse. Vi köpte med oss egen tapas hem, ost, skinka, frukt och kex som vi avnjöt på terassen i solnedgången för tidigt sänggående.

Lördagen började med frukost och sedan direkt till Madrid Arena och Pabellon de Cristal för Arnold Classic Europe 2014 Expo och tävlingar. Vi såg det mesta av Bikini Fitness kortare klasser och Body Fitness längre klasser. Ellen tävlade i den längsta klassen +168 och kom trea! Så jävla grym, en amazon var hon och formen, poseringen, färgen och utstrålningen satt helt perfekt! Det var grymt kul att se. Sann inspiration, och kanske har en liten tävlingsgnista tänts även här…

Lördagen fortsatte med mys i Madrid, kaffe och långpromenad. Efter att ha gjort oss i ordning för kvällen begav vi oss till Hotell Ritz Madrid där vi bokat bord tidigare på dagen. Vi gick all in för att fira Saras 25-års dag och det var den bästa middag jag varit med om tror jag. Testade ostron för första gången i mitt liv och vi beställde den omtalade paellan, som var fantastisk!

Tusen tack Sara, Ellen och de vi träffade på Madrids gator för en fantastisk helg! En liten bildkavalkad följer…

Ankomna till vår egen takterass i Madrid.
Ankomna till vår egen takterass i Madrid.

 

Vi fann en liten charcuteria där vi fick provsmaka ost innan vi köpte med oss hem.
Vi fann en liten charcuteria där vi fick provsmaka ost innan vi köpte med oss hem.
Fantastisk solnedgång och vy från terassen, helt magiskt!
Fantastisk solnedgång och vy från terassen, helt magiskt!
Fantastiskt fina Ellen bakom scenen innan de ropat ut vilka som kom topp tre.
Fantastiskt fina Ellen bakom scenen innan de ropat ut vilka som kom topp tre.
Klart Ellen fick pallplats och av 18 tävlande från överallt i världen i den långa BF-klassen kom Ellen trea!! Så stolt.
Klart Ellen fick pallplats och av 18 tävlande från överallt i världen i den långa BF-klassen kom Ellen trea!! Så stolt.
Lite posing på Plaza Mayor ;)
Lite posing på Plaza Mayor 😉
Största badrummet någonsin, så klart vi ska posa när vi gör oss i ordning.
Största badrummet någonsin, så klart vi ska posa när vi gör oss i ordning.
Vi beställde två ostron var som "förrätt", det var ostron-festival precis nu så vi passade på!
Vi beställde två ostron var som “förrätt”, det var ostron-festival precis nu så vi passade på!
Den magiska paellan, glad att vi fångade den på bild!
Den magiska paellan, glad att vi fångade den på bild!
Vi tog en drink på Palace Hotel efter middagen, och besökte deras badrum och lobby :)
Vi tog en drink på Palace Hotel efter middagen, och besökte deras badrum och lobby 🙂

I praktiken

Tiden flyger förbi! September har hittills bjudit på en resa till Trondheim i jobbet och event med studenter där, full rulle på jobbet, träning nästan varje dag, en veckas full förkylning+ 1 vecka halvförkylning, en helg i Enköping kurs med jobbet i Stockholm två dagar, studier varannan helg, och nu evalueringsperiod i jobbet, samt resa till Madrid med Sara på fredag.

Jag är inte alltid den trevligaste (vem är det?) när jag är stressad, men ändå har jag fått höra att jag upplevs gladare än vanligt. Något jag blir väldigt glad av att höra också!

Jag kan med handen på hjärtat säga att det beror på tidigare nämna flow som jag skrivit om, med framgång i gymmet och fysiskt synbara resultat, stort stöd från en grym PT, utbildning som jag är genuint intresserad i och tycker är hur kul som helst, samt flera nya vänner i det gänget som studerar till PT med mig.

tommelopp

Sedan sist har vi väl haft två till studiehelger och en helg då jag var i Enköping. Den sista helgen här nu hade vi praktik, vilket innebar 4 timmar i skolbänken på fredagen där vi gick igenom grunderna i träningslära, sedan påföljande 2 x 9 h praktik på gymmet lördag och söndag.

markpullup

Det ger mig så mycket energi att få vara bland alla likasinnade härliga människor, att få gå på djupet i anatomi, fysiologi och teknikträning i övningar. Jag ser fram emot att bygga på detta!

Det handlar om att förstå en person för att så kunna tillpassa ett lämpligt kost- och träningsprogram för dennes mål. Det handlar om att inte enbart själv kunna utföra övningarna, eller leva livsstilen man promoterar, utan också pedagogiskt förklara det till andra med väldigt olika bakgrund. Det sätter kompetens och social skills på prov i liknelse med en bransch jag är väldigt van vid, konsultbranschen. Det handlar om att snabbt skapa förtroende hos den andra personen, göra en behovsanalys och anpassa tjänsten och kommunikationen för att matcha personens behov och leverera värde.

Stort tack till helgens föreläsare i den praktiska delen: Martin Norum

dips

markstart

På fredag åker jag som sagt till Madrid med den här pinglan, för att bland annat besöka Arnold Classics Europe där min PT Ellen ska tävla i Body Fitness! 🙂

sara

Förkylning på latin

Frigus.

Prosit! Från latinskans “Pro sum” som betyder “Vara nyttig”… eller ja, det var i alla fall vad Wikipedia sa.

Nu pågår andra helgen med AFPT efter ett par hektiska veckor på jobb. Förra helgen tog jag det lugnt och tränade en hel del, samt läste och repeterade en del från första AFPT-helgen. Fått en förkylning som gjort att jag tagit det väldigt lugnt sedan i torsdags för att bli kvitt den så fort som möjligt. När huvudet är fullt av förkylnings-stoff, så finns lite rum kvar för ny kunskap, men jag gör så gott jag kan 😉

När vi firar efter en hektisk period kan det se ut så här. Fredagslunchen!
När vi firar efter en hektisk period kan det se ut så här. Fredagslunchen!

Det kan kännas som vi har haft latin-lektion i dagarna två, då vi gått igenom alla de viktigaste benen/ kotorna i kroppen och idag alla de viktigaste musklerna (45 st) som vi som blivande PT’s kan behöva ha koll på. Vi lär oss om de latinska namnen, muskelfästen, funktion och sambandet mellan ben, muskler, led och ligament. DET ÄR SÅ INTRESSANT! Och kul! Ja – jag är supersliten (trött) nu men det ska bli så kul att fortsätta studera detta.

Skelett med latinska namn

I morgon kommer vi repetera en del och sätta dessa delar vi lärt oss om lite mer i praxis, hur de olika benen, musklerna och lederna involveras i rörelser bland annat.

I kväll kurerar jag mig och väntar just nu på ett lass sötpotatis som bakas i ugnen, till den ska jag servera kycklingfilé och sparris – nam!

Så här ska det bli, gott!
Så här ska det bli, gott!

Vilken makalös maskin

Kroppen är en fascinerande maskin. Jag sitter och läser, studerar i mina anteckningar, kursboken och på studentwebben. Det som slår mig är en känsla av beundran och förundran. Hur komplext vi människor faktiskt är uppbyggda kroppsligt, och då har vi inte ens kommit till kroppens processor – hjärnan, ännu. Det mentala i träningen är minst lika intressant men just nu är det cellers uppbyggnad och funktion, muskler, nerver, samspel, aktin och myosin bland annat, som upptar mina anteckningar. Framåt nästa vecka ska jag studera mer om skelett och musklers uppbyggnad och funktion.

plugg

Det är svårt att inte börja tänka filosofiskt, varför denna komplexa maskin? Varför mentala spärrar? Vad människan faktiskt är kapabel till är det ingen som vet ännu. Ännu mer filosofiskt blir det när jag hamnar i tankar om vad denna fantastiska maskin var ämnad att göra. Nu tror ju jag på att människan ska skapa sitt eget öde, och inte att något var planerat från början… Men jag får en känsla av att det är något vi inte riktigt förstått ännu.

Nåväl, jag ska inte försöka sätta ord på allt jag tänker här. 🙂

Idag har jag tränat med Ellen och rygg stod på schemat. Jag trodde jag var teknikfreak men jag tror jag har mött min överman! Efter många bra tips och Ellens förmåga att förstå mig och jag henne, gör att jag idag fått helt ny kontakt med vissa ryggmuskler som jag inte funnit så tydligt innan. Ser redan fram emot nästa ryggpass!

rygg