Vilken makalös maskin

Kroppen är en fascinerande maskin. Jag sitter och läser, studerar i mina anteckningar, kursboken och på studentwebben. Det som slår mig är en känsla av beundran och förundran. Hur komplext vi människor faktiskt är uppbyggda kroppsligt, och då har vi inte ens kommit till kroppens processor – hjärnan, ännu. Det mentala i träningen är minst lika intressant men just nu är det cellers uppbyggnad och funktion, muskler, nerver, samspel, aktin och myosin bland annat, som upptar mina anteckningar. Framåt nästa vecka ska jag studera mer om skelett och musklers uppbyggnad och funktion.

plugg

Det är svårt att inte börja tänka filosofiskt, varför denna komplexa maskin? Varför mentala spärrar? Vad människan faktiskt är kapabel till är det ingen som vet ännu. Ännu mer filosofiskt blir det när jag hamnar i tankar om vad denna fantastiska maskin var ämnad att göra. Nu tror ju jag på att människan ska skapa sitt eget öde, och inte att något var planerat från början… Men jag får en känsla av att det är något vi inte riktigt förstått ännu.

Nåväl, jag ska inte försöka sätta ord på allt jag tänker här. 🙂

Idag har jag tränat med Ellen och rygg stod på schemat. Jag trodde jag var teknikfreak men jag tror jag har mött min överman! Efter många bra tips och Ellens förmåga att förstå mig och jag henne, gör att jag idag fått helt ny kontakt med vissa ryggmuskler som jag inte funnit så tydligt innan. Ser redan fram emot nästa ryggpass!

rygg

Flow

Allt går så bra just nu! Jag känner verkligen att både kroppen och knoppen samarbetar och jag anstränger mig verkligen för att hålla ihop, hela livet – work-life-balance som det också så fint kan kallas.

Varför jag är i ett flow just nu handlar om ett antal faktorer:

  1. Jag har tydligt uppsatta mål med både karriär, fritid och träning, och jag planerar därefter.
  2. Jag har anlitat personer jag litar på för att hjälpa mig nå målen med min träning. Genom dessa fantastiska människor har jag funnit en livsstil som fungerar för mig, med kost, träning, och förebyggande åtgärder för att hålla kroppen i schack.
  3. Jag är uppmärksam på mig själv i jobbet och försöker hålla nere stress, fram med fokus och positiva tankar.
  4. Jag omger mig med människor jag tycker om på fritiden och lägger mindre kraft på de jag inte känner jag tillför något eller som inte tillför mig något.
  5. Jag sover ca 6 – 8 timmar per natt.
  6. Jag har en kärleksfull familj som bryr sig och som klarar att få mig känna mig nära dem trots långa avstånd.

Detta händer inte bara av sig självt. Absolut, till stor del har jag haft tur att ha sådana förutsättningar som gör att jag kan ha den här livsstilen. Jag har tur som har en hel familj och fantastiska vänner. Men jag kan inte förlita mig på att yttre omständigheter ska få mig att må bra. Det kräver mål, planering och en stor dos vilja och disciplin. Låter hårt, haha. Men det fungerar!

foamroll

Jag tar också vara på den här tiden, för jag vet att det kommer tuffare tider. Men jag vill tro att hjärnan och psyket är som en muskel. Ju mer du tränar den (i det här fallet att vara i ett state of flow) desto starkare blir den och desto lättare kommer det vara att återfinna detta state of flow.

Kan så vara att jag skriver detta i ett endorfinrus efter ett kanonbra ryggpass på gymmet, men so be it. Jag hoppas det smittar av sig på dig, och att du ler när du läser detta. Må gott!

rules

PT 220 h, 30 hp

Första blocket (helgen) på 22 h med AFPT i Oslo är nu över. Så många timmar i skolbänken igen efter 3 år i arbetslivet trodde jag aldrig skulle kännas så lätt. Energin var så gott som på topp hela tiden, intressant ämne, engagerad föreläsare och härligt folk!

Vi är 70 personer som går höstens utbildning och är därmed den största klassen i AFPT’s historia i Oslo. Det är lite kul. 70 likasinnade, intresserade studenter med olika bakgrund och träningsintresse. Några vill jobba fulltid som PT efter utbildningen, andra gör det för att stärka sin egen kompetens och vissa har massvis med erfarenhet och kunskap sedan tidigare men vill bara hålla sig uppdaterad. Några gillar crossfit, andra styrketräning och vissa funktionell träning.

jenter AFPT

Jag satt som klistrad vid allt som gicks igenom vid tavlan där jag satt längst fram. Vi har gått igenom cellens uppbygnad och funktion i kroppen. Proteiner, muskelkontraktion och ner på de minsta detaljer om vad som sker rent fysiologiskt i kroppen vid träning och sjukdomar. Riktigt engagerade och pedagogiske Tore Taraldsen höll ett gott tempo de ca 20 timmar han föreläst för oss i helgen! Ren fakta, blandat med pedagogiska metaforer och figurer tillsammans med några spännande historier från verkligheten. Hoppas alla föreläsare håller samma karaktär nu 🙂

Ser fram emot nästa gång som är om två veckor! Tills dess ska jag läsa en hel del, då ska vi prata mer muskel och skelett-anatomi. Dagen innan ska vi ses för lite socialt de som kan i klassen.

Jag har verkligen hittat helt rätt!

afpt_fb_logo

Mitt största intresse

När jag stod inför valet att välja utbildning till gymnasiet var det inte svårt, jag kan inte minnas att jag knappt funderade på någon annan linje än just Teknik. Jag tyckte om att studera och fick goda betyg, i nästan allt. Kanske var det just det som gjorde att jag fortsatt var ospecifik och kunde tänka mig studera nästan vad som helst vidare.

Jag minns en SACO-mässa jag var på och fick upp ögonen för läkemedelsföretag, kanske bli apotekare eller farmaceut? Att bli läkare kändes nog för läskigt just då… Valet föll i slutänden på ingenjör, inom miljö eller media. Kom in på KTH och fullförde utbildningen inom Medieteknik. Under utbildningen fick jag upp ögonen för HRM och rekrytering genom ett par kurser. Jag ville mest av allt jobba med människor.

Väl på intervjuer hos olika konsultbolag och rekryteringsfirmor kom jag fram till att det var Talent Search på Netlight som skulle bli mitt första steg ut i arbetslivet. Lagom nära tekniken och bara jobba med människor, perfekt!

När jag startade i Netlight 2011 tog även ett nytt intresse form. Under hösten 2010 hade jag tränat ett helkroppspass i gymmet tre gånger i veckan stadigt, för första gången i mitt liv hade jag en träningsrutin. Under 2011 startade jag med en klassisk 3-split i gymmet (3 pass per vecka fördelat på: ben/mage, rygg/biceps och axlar/triceps) och tränade 10 pass med min första PT.

Nu, tre år senare, har jag haft 4 olika PT’s, minst lika många olika mål med min träning och oändligt antal timmar i gymmet…och intresset växer sig bara större.

Att skapa sig själv, mentalt som fysiskt, är en otrolig känsla som blir beroendeframkallande. Att träna sig till en stark kropp som under tiden bland annat frigör lycko-hormoner, ökar förbränning och förbättrar ämnesomsättningen, är ju helt fantastiskt. Att stoppa i sig mat som i tillägg ökar effekten av det du gör i gymmet (nu snackar vi ren mat, inte syntetiska tillskott) blir en självklarhet.

Suget efter kunskap blir bara större, jag kan läsa bloggar, artiklar och prata (med de relativt få i mitt liv som delar mitt intresse) om detta i timmar. Det är ett ständigt sökande, efter det som matchar mig och min kropp bäst i tränings- och kostform. Samtidigt intresserar det mig hur vi alla är olika och hur program kan skräddarsys för var och en, att uppnå egna personliga mål.

I våras bestämde jag mig för att studera inom ämnet och efter ett antal timmars sökande framför datorn efter en utbildning som skulle passa mina mål bäst föll valet på AFPT’s utbildning Personlig Trener här i Oslo.

afpt_fb_logo

Jag kan jobba fulltid och studera vid sidan av då utbildningen är på helgerna. Utbildningen innehåller allt från anatomi och fysiologi, till träningslära, sälj och kommunikation/ coaching. Teoretiskt som praktiskt. Efter den första utbildningshelgen kan jag nog säga att det känns som den perfekta utbildningen inom det intresse som ligger mig närmast hjärtat: Kost, träning och hälsa.