PT Anna

Så har båda resultaten från den praktiska och teoretiska examen i PT-utbildningen trillat in med goda besked att jag är godkänd på båda och kan titulera mig Personlig Tränare om jag vill. Det är i och för sig vem som helst som får titulera sig PT om de vill…men jag kan göra det med gott samvete, hehe.

Så efter 220 timmar, 10 helger, timvis med läsning hemma och ett x antal timmar träning senare har jag ett otroligt härligt gäng nya vänner och en kunskap för livet. Inte illa!

Anatomi, fysiologi, träningslära styrka och uthållighet, teoretiskt och praktiskt, olympiska lyft, baslyft, biomekanik, näringslära, skador och rörlighet, individualisering, mental träning, coaching och sälj…

Långa dagar och sena kvällar med nyfunna vänner som delar mitt största intresse. Vi har diskuterat, skrattat, lekt, studerat och tränat. Hjälpt varandra förstå och bli bättre.

Jag är helt säker på att jag under den här kursen funnit vänner för livet och en gedigen grund att stå på när det kommer till att lära mig ännu mer om kost, träning och hälsa!

AFPT
AFPT

afpt_fb_logo tommelopp

Uppväxt och sexualiseringen

Jag slog på TV:n, inget matprogram…jahopp, en dokumentär, ja. Börjar se på det och mår illa, för de första orden jag hör…det är så sant. Det handlar om den allt mer tidiga sexualiseringen i samhället, marknadsföringen mot barn och att unga lider. Unga flickor, tjejer och kvinnor är högst utsatta.

KAGOY tas upp, ett marknadsföringsfenomen som innebär att man riktar sig direkt till barn. Ordet står för Kids Are Getting Older Younger. Det är ett koncept stora klädeskedjor, bland annat, använder sig av att marknadsföra vuxen- eller tonårskläder till barn. Sexuell betoning för tjejerna, flickorna, barnen…tidigt, tidigare.

Dokumentären fortsätter om unga tonårstjejer, nej..nu 9-åriga flickor, som förväntas uppföra sig och klä sig för att behaga pojkarna. Flickorna går i kurs, mer liknat gruppterapi, för att hantera situationen. Pojkarna får fortsätta.

Det fortsätter med tonårstjejer som blir kallade för hora, ful, tjock…i skolan, i telefonen, överallt. Killarna får fortsätta. Sociala medier blir mer aktuellt, flickorna sänder bilder på sig själva, nakna, till killarna för att de ska lägga märke till dem. Jag mår illa. Porr tar en allt större roll i ungas “sexualundervisning” och tjejer som killar förväntar sig själva att bete sig som de ser på porr, i musikvideor och media.

VAR ÄR FÖRÄLDRARNA!? Fattar inte föräldrarna att detta sker? Är det ett sådant gap mellan generationerna att de inte förstår? Eller väljer de att inte förstå? Tycker de att det är OK att sin tonårsdotter klär sig så här eller tror att deras tonårsson inte beter sig sån?

Var ska gränsen gå för barn och ungas “privatliv” och varför har föräldrar överlåtit uppfostran till media helt plötsligt? Föräldrar – snälla se upp från er egen mobiltelefon och agera förebild för era barn!

Jag inser nu hur lyckligt lottade jag och min syster är, som har blivit uppfostrade av fantastiska föräldrar med starka värderingar och med en uppmuntran att ifrågasätta och utmana.

Jag önskar att denna vansinniga trend stryps, och det snarast. Jag ska göra vad jag kan för att förändra detta. Jag mår illa. Jag vet inte var vi kan börja, men det måste vi, och det snart. Detta är sorgligt och helt fruktansvärt.

För det första, låt barn vara barn! Totalt asexuellt, självklart! Sätt inte en iPhone förutsättningslöst i barnens händer. Prata med barn om media, förklara vad som sker och ge dem egna värderingar att leva efter. I senare tonåren, prata om sund sexualitet, jämställd, utan skam.

Träning eller inte träning…eller?

Halloen! Det var ett tag sedan, men ändå ligger ju bloggen här och bara väntar på att jag ska få tid och lust att skriva. Mycket för att hålla de nyfikna vänner, bekata och familj, uppdatert men också för att jag bara ska få skriva av mig om vad jag vill egentligen.

Nu är det en tid sedan jag skrev examen med AFPT och dagen därpå var det praktisk examen, som jag klarade med väldigt fin feedback! Nu väntar vi som sagt på resultaten från den skriftliga examen som väntas komma om 1 – 2 veckor.

afpt_fb_logo

Jag har redan börjat se på nya utbildningar och en av de som lockar är Rehab-trainer som innebär utbildning inom vanliga skador i de olika delarna och ledena i kroppen, och hur man tränar när man lider av någon av dessa skador. Nästan alla “lider” av någon form för skada eller begränsad mobilitet i ett led för exempel, varför jag tycker det är ett viktigt område. Jag vill att alla ska kunna dra nytta av träningens alla positiva effekter, och att då kunna hjälpa personer att träna runt sina skador eller besvär tycker jag är intressant! Denna utbildning skulle jag i så fall ta genom AFPT: Rehab Trainer.

Det andra som lockar är en massagekurs. Efter att ha läst så mycket om anatomin, musklers funktion och rörlighet så blir jag bara så nyfiken och vill liksom känna på musklerna, på riktigt! Haha som tur är har jag många intresserade försökskaniner när jag väl sätter igång med en massagekurs. Denna funderar jag på att ta på Axelsons: Massör eller AFPT: Massagekurs.

Just nu sitter jag hemma. Fredagen efter examen (förra fredagen) opererade jag mitt lilla bråck jag haft i främre bukvägg. Jag har säkert haft det sen jag var barn, märkte det för ca 10 år sedan och det har blivit värre med några års tunga lyft nu. Så vi prövar med att sy ihop det och se om det håller framöver! Dock ingen tung träning som kräver buktryck på 6 veckor… 1 vecka har gått och jag har haft lite feber och allmän sjukdomskänsla till och från, ingen infektion men var nog tillbaka på jobb lite för tidigt i en lång och hektisk dag. Nu blir det vila.

Känner inte igen min navel, haha!
Känner inte igen min navel, haha!
Tog en luftetur på Aker Brygge och kände på formen. Vår i luften!
Tog en luftetur på Aker Brygge och kände på formen. Vår i luften!
Fick tulpaner från jobbet efter operation
Fick tulpaner från jobbet efter operation