Uppväxt och sexualiseringen

Jag slog på TV:n, inget matprogram…jahopp, en dokumentär, ja. Börjar se på det och mår illa, för de första orden jag hör…det är så sant. Det handlar om den allt mer tidiga sexualiseringen i samhället, marknadsföringen mot barn och att unga lider. Unga flickor, tjejer och kvinnor är högst utsatta.

KAGOY tas upp, ett marknadsföringsfenomen som innebär att man riktar sig direkt till barn. Ordet står för Kids Are Getting Older Younger. Det är ett koncept stora klädeskedjor, bland annat, använder sig av att marknadsföra vuxen- eller tonårskläder till barn. Sexuell betoning för tjejerna, flickorna, barnen…tidigt, tidigare.

Dokumentären fortsätter om unga tonårstjejer, nej..nu 9-åriga flickor, som förväntas uppföra sig och klä sig för att behaga pojkarna. Flickorna går i kurs, mer liknat gruppterapi, för att hantera situationen. Pojkarna får fortsätta.

Det fortsätter med tonårstjejer som blir kallade för hora, ful, tjock…i skolan, i telefonen, överallt. Killarna får fortsätta. Sociala medier blir mer aktuellt, flickorna sänder bilder på sig själva, nakna, till killarna för att de ska lägga märke till dem. Jag mår illa. Porr tar en allt större roll i ungas “sexualundervisning” och tjejer som killar förväntar sig själva att bete sig som de ser på porr, i musikvideor och media.

VAR ÄR FÖRÄLDRARNA!? Fattar inte föräldrarna att detta sker? Är det ett sådant gap mellan generationerna att de inte förstår? Eller väljer de att inte förstå? Tycker de att det är OK att sin tonårsdotter klär sig så här eller tror att deras tonårsson inte beter sig sån?

Var ska gränsen gå för barn och ungas “privatliv” och varför har föräldrar överlåtit uppfostran till media helt plötsligt? Föräldrar – snälla se upp från er egen mobiltelefon och agera förebild för era barn!

Jag inser nu hur lyckligt lottade jag och min syster är, som har blivit uppfostrade av fantastiska föräldrar med starka värderingar och med en uppmuntran att ifrågasätta och utmana.

Jag önskar att denna vansinniga trend stryps, och det snarast. Jag ska göra vad jag kan för att förändra detta. Jag mår illa. Jag vet inte var vi kan börja, men det måste vi, och det snart. Detta är sorgligt och helt fruktansvärt.

För det första, låt barn vara barn! Totalt asexuellt, självklart! Sätt inte en iPhone förutsättningslöst i barnens händer. Prata med barn om media, förklara vad som sker och ge dem egna värderingar att leva efter. I senare tonåren, prata om sund sexualitet, jämställd, utan skam.

Anna heter jag och är en svorsk jente född -87 som flyttat till Oslo i december 2012. Uppvuxen i Enköping och har studerat och arbetat i Stockholm 2006 - 2012. Har en civilingenjörsutbildning i Medieteknik från KTH och jobbar nu på IT- och managementkonsultbolaget Netlight. Fritidssysselsättningar kretsar kring kost- och näringslära, träning, sociala tillställningar samt små resor här och var. Här kommer du kunna läsa om det mesta som händer i mitt liv.