Bikini Fitness och prestation

Efter en hel lång dag av brunfärg, muskler och minimala kalsonger och bikinis blir kroppar rätt avdramatiserade. Det är en fitnessbubbla. I Sandefjord fick jag se hur ting går till bakom scenen och det är extremt hur nakenhet avdramatiseras. Folk springer runt utan eller i minimala kläder, får färg på sig av en eller två team-medlemmar, samtidigt som de äter och fixas inför scenen.

Om vi spolar tillbaka lite. Detta är individer som ägnat sig åt målinriktad styrketräning med planlagd progression i flera års tid. De har mer eller mindre även haft en planlagd kost att följa denna progression på vägen mot framgång. De har slitit av muskler i olyckliga tillfällen i gymmet, de har övertränat, de har blivit sjuka och de har återhämtat sig. De allra bästa i dessa grenar, är de som funnit balansen och förstår dynamiken mellan träning, kost och återhämtning.

För ett par år sedan kom en ny gren till Skandinavien; Bikini Fitness. Denna gren har blivit extremt populär på grund av den låga tröskeln det är att tävla. Bikini har också blivit högst omtalad då många menar att det krävs för lite muskler till att tävla i grenen och den enbart handlar om sexualisering och för unga tjejer att visa upp sig själva.

 

Bild från Treningsforum.no
Bild från Treningsforum.no

Under Oslo Grand Prix igår gjorde VG TV (Norsk dagstidnings TV) och andra nyhetskanaler, repotage om tillställningen. Det diskuterades en hel del om Bikini Fitness som var den sista grenen att få tävla igår, över 100 deltagare var anmälda till grenen, från tjejer kortare än 163 cm till de som är längre än 172 cm.

Idag såg jag denna debatt som rör sig om Bikini Fitness.

http://www.vg.no/nyheter/innenriks/trening/personlig-trener-unge-jenter-maa-ikke-sammenligne-seg-med-fitnessutoevere/a/23432494/

http://www.vgtv.no/#!/video/110761/debatt-er-bikini-fitness-ren-seksualisering

Det blir tydligt en krock mellan dagens mainstream media och den lilla fitnessbubblan jag nyss omnämnt. Therese Fostervold Mathisen är 38 år, tidigare Athletic Fitness utövare, näringsfysiolog och skriver på en doktorgrad om ätstörningar. Christina Fjære är 25 år, Norges första världsmästare i Bikini Fitness, personlig tränare och aktuell Bikini Fitness utövare.

Jag tror både Therese och Christina förstår varandra och håller med varann om det mesta här. Problemet är när det ska förklaras för en mediakanal som VG, och allt kommer inte fram.

Om Bikini FItness är det som förstör unga tjejer och skapar ett dåligt förhållande till mat och träning? Kom igen, vad förstör då medias framställning av tjejer, modeller och i mans-magazin samt pornografin? Där har du något som appelerar till mainstream, det är något som syns varje dag i media och i butiker. Bikini Fitness pågår i “bubblan” och ägnar sig åt ett x antal (2-5) tävlingar på våren och lika många på hösten. De som blir “bitna av bacillen” är ofta tjejer i 20 – 35-års ålder som kommit igång med gott kosthåll och träning och börjar se resultat, vill sätta sig ett mål och nå det målet utan att kalla sig för kroppsbyggare eller använda illegala preparat. En tävling för en något extremt sund livsstil helt enkelt.

Jag håller med Christina att tröskeln för att få tävla i Bikini borde höjas. Mer uppfölning från tam och coacher innan tävling och högre krav från NKF om vad som ska till för att få ställa sig på scenen. För att det ska få bli kallat sport borde krav som x antal år av styrketräning, och varför man valt att tävla ha en betydning. Det borde också göras en fysisk bedömning om man är redo för scenen i förhållande till posering och mängd muskler och fettprocent samt sunt leverne.

Om Bikini Fitness (inkluderat alla utövare, Instagramkonton, medias framställning osv) skapar ätstörningar? Otroligt svårt att svara på, jag har kommit i kontakt med många som tidigare hade ätstörning men som kommit ur det genom att ta en PT-utbildning eller tävla i Fitness just för att de nu förstår förhållandet mellan näringsrik och mängden mat, till rätt mängd träning och vila. Jag har också pratat med många inom Fitness som skämtar om att de är extrema och får frågor på jobb var och varenda dag om det de äter. De kan också äta godis en lördag, eller äta bullar på kontoret. Men de hänger inte upp samma värderingar i orden “mys” eller “fira” att det ska ske med onyttig mat eller alkohol. Är det så fel det?

Jag håller med Christina att Bikini Fitness-utövare måste ta sitt ansvar och visa hela historien i media. Bilder från scenen läggs ut, med brunbrända, översminkade, smala tjejer i små bikinis, ögonen och smyckena glittrar. Nej det är inte allt. Det är EN till fem dagar per säsong de ser ut så. Resten av tiden jobbar eller studerar de, de äter sunt, de tränar nästan varje dag och de skapar sig en sund vardag med normal fettprocent. Detta måste också visas på Instagram, övrig social media och i MEDIA framför allt, om vi ska fortsätta prata om detta.

Livsstilen är inte för alla. Vissa gör det mer för yttre bekräftelse, uppmärksamhet och osäkerhet, andra gör det för prestation, målsättning och mestring.

Vinnare i Bikini  Fitness i Oslo Grand Prix +172, 2015. Bild: Treningsforum.no
Vinnare i Bikini Fitness i Oslo Grand Prix +172, 2015. Bild: Treningsforum.no

Ska sägas att jag inte är en stor fan av Bikini Fitness, jag ser att grenen har mycket mer att ge och jag tror idrottsförbunden och kroppsbyggarförbunden har mer att säga om att forma den här grenen. Jag känner många fantastiska tjejer som tävlar i denna gren, och jag ser vilken dedikation, diciplin och dröm som står bakom deras resa mot scnenen.

Anna heter jag och är en svorsk jente född -87 som flyttat till Oslo i december 2012. Uppvuxen i Enköping och har studerat och arbetat i Stockholm 2006 - 2012. Har en civilingenjörsutbildning i Medieteknik från KTH och jobbar nu på IT- och managementkonsultbolaget Netlight. Fritidssysselsättningar kretsar kring kost- och näringslära, träning, sociala tillställningar samt små resor här och var. Här kommer du kunna läsa om det mesta som händer i mitt liv.