Debatter och främlingsfientlighet

Hörde precis på TV denna morgon, norska God morgon Norge där de diskuterade frågan “Kommer flyktingströmmen från Europa och den ökade invandringen vara ett hot för Norge på längre sikt?”. Det går ju att diskutera hur härligt vinklad och fluffig fråga det egentligen är, men det jag reagerade på var de olika partnerna som diskuterade (jag såg dem inte och vet därför inte vad de heter). Jag slås än en gång över hur lätt det tycks vara att slänga ur sig förenklade vridna meningar om flyktingarna och invandringens samhällspåverkan i en negativ mening, medan de som verkligen har något vettigt att säga inte får tillräcklig tid att prata i debatter för de har en mer komplex bakgrund till sina argument och påståenden som tar längre tid att förklara medan programledaren strävar efter att ge båda lika mycket tid; så kommer ju den främlingsfientliga fram som den som “vunnit” debatten. Jag gillar inte det här alls.

Här borde ju medierna i alla fall låta varje part tala till punkt. Så kanske den stora massan någon gång förstår att det krävs mer än att googla “invandringens påverkan på sverige” och nöja sig med svaret i första länken, eller lyssna på dessa debatter och nöja sig med känslan att hen som fick tala till punkt var hen som egentligen bara slängde ur sig påståenden och förutfattade meningar som hen kunde kommit på själv i duschen, utan någon som helst analys eller forskning bakom. Medan hen som prövar förklara ett större samhällsperspektiv hur konflikter, krig och länders relationer hänger samman, eller forskningsrapporter, analyser och undersökningar inte ges tillräcklig tid.

Det här inlägget är skrivet i “passion-mode” på 10 minuter och jag har inte hunnit gjort research eller läsa igenom inlägget. Jag tänker mig att det är något jag kommer vilja göra och skriva ett lite längre inlägg om detta.

Uppmanar alla till en källkritisk torsdag!

God Morgon Norge

Anna heter jag och är en svorsk jente född -87 som flyttat till Oslo i december 2012. Uppvuxen i Enköping och har studerat och arbetat i Stockholm 2006 - 2012. Har en civilingenjörsutbildning i Medieteknik från KTH och jobbar nu på IT- och managementkonsultbolaget Netlight. Fritidssysselsättningar kretsar kring kost- och näringslära, träning, sociala tillställningar samt små resor här och var. Här kommer du kunna läsa om det mesta som händer i mitt liv.